lauantai 14. syyskuuta 2013

Bull market vauhdissa, parasta pysyä kyydissä

Viime viikkoina markkinoiden veto on ollut todella huimaa. Suomi-osakkeet ja suurin osa globaaleista markkinoista on ollut rajussa nousussa. OMXH:n yritysten joukosta on alkanut ilmaantua jopa positiivisia tulosvaroituksia, merkittävimpinä Kone ja Neste Oil, joista omistan jälkimmäistä. Lisäksi Nokian holdaaminen alkaa näyttää pikkuhiljaa ihan kelpo idealta, semminkin kun lisäsin omistuksia yhtiössä kahden euron pintaan.

Voidaan puhua hyvällä omallatunnolla härkämarkkinoista. Jos katsotaan esim. S&P500 -indeksiä, niin nousu on kestänyt jo 54 kuukautta. Tämä on pidempi kuin keskimääräinen bull-markkina, joten pikkuhiljaa sijoituspiireissä on alettu kuulutella nousun loppua. Näin olen tehnyt itsekin, mm. viime kuussa.

Nousua vastaan on kuitenkin turha sen enemmälti taistella. Jos on ollut tänä vuonna liikenteessä "sell in May and go away" strategialla, niin viimeistään tässä vaiheessa on alkanut hirvittää. Nousun jatkumisen puolesta löytyy monta seikkaa keskipitkällä aikavälillä:

  •  Syyrian tilanteeseen saadaan mahdollisesti poliittinen ratkaisu
  • Eurooppa alkaa elpyä taantumasta, ja Kreikka-paketti nuijitaan läpi Saksa-johtoisesti ilman isoa hälyä
  • "Suuri rotaatio" bondeista osakkeisiin jatkuu, kun jenkkisijoittajien tuotot velkakirjoista haihtuvat korkojen noustessa

Strategiani on tässä tilanteessa sama kuin linjasin pari merkintää sitten. Annan voittojen juosta nousumarkkinan mukana ja samalla varaan pelikassaa tulevaan. Olen tänä vuonna tehnyt tähän mennessä jo sijoitushistoriani eniten netto-ostoja, noin 20000 euron edestä. Loppuvuodesta ostoja tulee ainoastaan ETF-kuukausisijoittamisen kautta, ellei nyt erityisen hyviä ostopaikkoja ilmene.

6 kommenttia:

  1. Mikä on keskimpitkä aikaväli? vuosi, kaksi vai viisi vuotta? Omasta mielestäni ainoastaan "suuri rotaatio" pitää jollain tavalla paikkansa eikä sekään oikeastaan vakuuta. Siinäkin tapauksessa markkina jo varautuu FED:in velkakirjaostojen vähentymiseen ennemmin kuin kyse on suuresta rotaatiosta.

    Syyria ei vaikuta juuri ollenkaan markkinoihin ja Euroopan elpymisestä ei ole mitään todellisia todisteita vaan ainoastaan ostopäälliköiden usko ja toivo paremmasta. Teollisuustilauksethan eivät ole nousussa tai lainamarkkinoiden dynamiikka parantunut ainakaan Euroopassa.

    Markkinat voivat olla järjettömiä hyvinkin pitkään kunnes nekin heräävät todellisuuteen.. Se tapahtuu aika lailla sitten, kun FED alkaa vähentää velkakirjaostojaan ja likviditeetti markkinoilla vähenee..

    VastaaPoista
  2. Ajattelisin tässä keskipitkällä n. vuotta or so. Pitkällä aikavälillä tietty tulee aina isompia laskuja (ja nousuja).

    Toi Syyria on osa isompaa maailmanpoliittista kuviota ja kyllä väittäisin, että jos tilanne kiristyy alueella laajemmin niin tämä tekee hallaa maailmantaloudelle.

    Euroopan elpyminen on iso "jos". Itse uskon asteittaiseen elpymiseen, ja se tulee nostamaan euroalueen osakekursseja. Niillä onkin runsaasti kirittävää, vaikka ihan viime aikoina nousua on jo hieman tullutkin.

    Mitä FED:iin tulee, niin siellähän mietitään tällä hetkellä kuumeisesti velkakirjojen ostojen vähentämisen ("tapering") ajoitusta ja tahtia. Tavoitteena on nimenomaan mainitsemasi shokin välttäminen. Voi olla että se tulee joka tapauksessa, mutta sen voimakkuus ja dramaattisuus voi sitten vaihdella. En usko että megarysähdys on ainut vaihtoehto, vaikka se ihan mahdollisen skenaario onkin.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus, vaikka itse en ymmärrä käteiskassan keinotekoista kasvattamista. Ihmiset usein näkevät sijoituspäätöksissä riskejä, mutta he eivät näe riskejä sijoittamatta jättämis -päätöksissä.

    Kirjoitin samasta aiheesta omaan blogiini (http://poroaitaus.blogspot.fi/2013/09/bull-market-ajoittamisesta.html) tämän postauksen innoittamana.

    VastaaPoista
  4. Hyviä ajatuksia sinulla. Olen samaa mieltä siitä, että pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa olla markkinoilla koko ajan mukana. Markkinasyklien ajoittaminen voi pahimmillan johtaa ylimääräisiin veroseuraamuksiin, kaupankäyntikuluihin, ja menetettyihin tuottoihin.

    Mitä sijoittamattajättämis -päätöksiin tulee, niin ajatuksiani tähän liittyen löytyy seuraavista:

    http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2010/02/laiskan-sijoittajan-pelikassa.html

    http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2010/03/laiskan-sijoittajan-pelikassa-osa-2.html

    En ole itse asiassa pitänyt käteiskassaa suunnitellussa mittakaavassa kovinkaan usein, vaan yleensä tilanne on ollut all-in tai enimmillään joitakin prosentteja salkun arvosta. Nyt kun salkun arvo on noussut yli sataantonniin, en usko että tulen pitämään kymmenen prosentin käteiskassaa minään vakiotilanteena. Ehkäpä 5 % käteisvara olisi realistisempi tavoite.

    VastaaPoista
  5. Hyviä kirjoituksia myös nuo. Ehkäpä kirjoitusten kohdistus olikin käytännössä ainoa ero, keskivertosijoittaja (tai säästäjä) sijoittaa kuitenkin sen verran pientä pottia, ettei varsinaisen "halpaostosten" takia kannata uhrata sen hetkistä tuottoa. Sitten kun salkun koko on "riittävä", on todennäköisesti sijoittamiseen muodostunut jo jonkinlainen oma strategia ja kokemusta, jolloin mahdollisia liikkeitä voi salkussaan tehdä.

    VastaaPoista
  6. Kyllä se härkä tuntuu vielä laukkaavan tovin. FED jatkaa rahan painamista entiseen malliin ja WTO uutisoi juuri maailmankaupan olevan kasvussa.

    Istutaan kyydissä ja nautitaan maisemista. Kyllä niitä kuoppia vielä tulee... mutta ei vielä.

    VastaaPoista