lauantai 26. joulukuuta 2015

Luovutustappioiden vähentäminen laajenemassa kaikkiin pääomatuloihin

Olen aina pitänyt epäloogisena sitä, että maksan osingoista (=pääomatuloja) veroja, vaikka samana vuonna tekisin tappiota arvopapereiden myynneillä. Mielestäni olisi ainoastaan loogista ja reilua, että osingoista ei tarvitse maksaa veroa jos kyseisenä vuonna on tullut toisaalla tappioita. Tällöin verot maksettaisiin todellisista voitoista, eikä määrittelykysymykset ja tulolajit vääristäisi tilannetta.

Nyt näyttää siltä, että verotuskäytännöt muuttuvat parempaan suuntaan tämän suhteen, ensi vuoden alusta lähtien:

"Luovutustappio muuttuu vähennyskelpoiseksi kaikesta pääomatulosta, kun se aikaisemmin on ollut vähennyskelpoinen ainoastaan luovutusvoitoista." (Lähde: Veronmaksajat)

Sama tieto löytyy valtion talousarvioesityksestä. Kuten tälläkin hetkellä, luovutusvoitot vähennettäisiin samana verovuonna kuin tappiot syntyvät, ja näitä seuraavina viitenä verovuotena.

Miksi piensijoittajan pitäisi olla tästä asiasta tietoinen ja mitä se vaikuttaa käytännössä? Omalta osaltani voin sanoa, että muutos mahdollistaa huomattavasti monipuolisemman (ja laillisen!) verosuunnittelun tappioiden vähentämisen/hyödyntämisen suhteen.

Otetaan ihan käytännön esimerkki. Minulla on useiden tuhansien realisoimat tappiot Talvivaaran osakkeissa. Toisaalta saan pari tuhatta euroa osinkoa vuosittain eri arvopapereista. Uudessa veromallissa voin myydä Talvivaaran osakkeet reilulla tappiolla, ja kuitata parin vuoden ajan verottomat osingot, koska verotuksessa luovutustappioilla voi siis jatkossa kuitata myös osinkotuloista saatavat pääomatulot.

Tämä lakimuutos ei johdu piensijoittajien kohtelun parantamisesta, vaan taustalla on laajempi keskustelu yritystoiminnan riskien realisoitumisesta ja tappioiden vähennyskelpoisuudesta muista tuloista (kts. esim Suomen Yrittäjien lausunto). Yhtä kaikki, muutos on tervetullut. Seuraava odotettava uudistus on sitten pienten osinkojen verovapaus, josta on puhuttu jo vuosikaudet ilman käytännön edistystä.

9 kommenttia:

  1. Muista että taas tulee etua Suomalaisiin osakkeisiin sijoittamisesta. Minua tuo ei ihan niin paljo auta sillä noita tappioita ei voi vähentää esim siitä 15% jota olen maksanut jenkkiosingoista ennakonpidätystä ulkomaille.

    VastaaPoista
  2. Miten Talvivaaran tapoioiden realisointi käytännössä tapahtuu, kun osakkeella ei voi tehdä kauppaa?
    -Teemu-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Itselläni ei ole kokemusta osakekaupoista pörssin ulkopuolella, mutta onhan sekin mahdollista.

      Itse lähden Talvivaaran osalta siitä oletuksesta, että joko 1) osake tulee jossain vaiheessa takaisin normaaliin kaupankäyntiin tai 2) tappiot realisoituvat konkurssin kautta.

      Poista
    2. Ainakin Privanetin kautta jotkut ovat tehneet kauppoja Talvivaaran osakkeilla senkin jälkeen kun kaupankäynti pörssissä on ollut keskeytettynä. Alla on linkki Ylen uutiseen aiheesta:
      http://yle.fi/uutiset/talvivaaran_osakkeilla_kaydaan_kauppaa__tappiot_voi_vahentaa_verotuksessa/7890960

      Poista
  3. Ei muuta kuin teet kauppakirjan vain kaverin kanssa ja myyt hänelle kaikki Talvivaaran osakkeet vaikka 1 eurolla. Kauppakirjasta sitten kopioita.

    VastaaPoista
  4. Niin ja ostaja maksaa kauppasummasta 1,6 prosentin varainsiirtoveron. Muut kulut riippuvat siitä, missä ostaja arvo-osuuksiaan säilyttää. Mikäli hän säilyttää niitä Euroclearin arvo-osuustilillä, siirto on maksuton. Osakkeiden siirrosta ostajan arvo-osuustilille menee jokin pieni maksu.

    Molempien osapuolien allekirjoittama kauppakirja, jonka alkuperäinen kappale lähetetään Euroclearille. Kauppakirjasta pitää ilmetä muun muassa ostajan ja myyjän tiedot henkilötunnuksineen, kaupankohteena olevat arvoosuudet ja niiden lukumäärä sekä myyjän ja ostajan arvo-osuustilien numerot.

    Osan tiedoista voi antaa myös Euroclearin kotisivuilta löytyvällä tilisiirtolomakkeella (www.euroclear.eu). Lisää tietoa saa Euroclearin maksuttomasta palvelunumerosta.

    VastaaPoista
  5. No Talvivaaran osakkeet on käytännössä ilmaisia, tuskin voi pyytää mitään rahaa, ehkä 1 euron.
    1 eurosta 2% tekee 0,02 euroa. Mihin tämä 2 senttiä maksetaan?
    Mitä jos hinnaksi sopiikin vain 20 senttiä, niin onko vapautettu varainsiirtoverosta, vai pystyykö maksamaan 0,004 euroa jotenkin?

    VastaaPoista
  6. Verottajan sivuilta lukee että varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa jos se on alle 10euroa.

    VastaaPoista