perjantai 8. huhtikuuta 2016

Romahdusta odotellessa: Katsaus osto-ohjelmiin


Osakemarkkinat ovat viime aikoina heiluneet voimakkaasti ja tämä on avannut mielenkiintoisia ostopaikkoja. Välillä on kuitenkin hyvä katsoa vähän isompaa kuvaa. Tästä näkökulmasta näyttäisi siltä, että vuodesta 2009 asti jatkunut indeksien elvytysvetoinen kasvu alkaa taittua. Esimerkiksi paljon seurattu S&P500 indeksi on käytännössä vuoden 2015 alusta lähtien heilunut loivasti laskevassa trendissä. Vuoden 2009 alusta lähtevä kuva alla kertoo paljon (S&P500 indeksi, Google Finance).













Tässä tilanteessa oma ratkaisuni on kerätä käteiskassaa ja määrittää selkeät osto-ohjelmat omistuksille joita haluan salkkuuni lisätä. Tällä hetkellä minulla on osto-ohjelmat käynnissä kolmen ETF:n osalta. Seuraavat osto-ohjelmien triggerit on lueteltu tässä:

CRBN: iShares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF
  • Seuraava ostotaso 80 dollaria, edellinen osto 85,72
  • Päivän hinta 90,54 dollaria
VNQ: Vanguard REIT ETF
  • Seuraava ostotaso 70 dollaria, edellinen osto hintaan 76,22
  • Päivän hinta 82,70 dollaria
VNQI: Vanguard Global ex-US Real Estate ETF
  • Seuraava ostotaso 45 dollaria, edellinen osto hintaan 50,83
  • Päivän hinta 52,85 dollaria
Osto-ohjelmien seuraavat ostot vaatisivat 10% kokoluokkaa olevia pudotuksia indekseihin. Kurssilaskujen aikana on yleensä vaikeaa odotella sopivaa ostohetkeä, ja ainakin itselläni käy niin että teen ostoja liian aikaisin ja sitten kun ostopaikat ovat todella hyviä, alkaa kassa olla tyhjä. Osto-ohjelmilla saan korjattua tämän inhimillisen "virheen", mutta toki tämä ei estä tekemästä liikaa ostoja muualla.

2 kommenttia:

  1. Onko osto-ohjelmaasi mahdollisesti tulossa Seligson Tropico?

    Onko ajatuksia uutukaisesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutustuin Seligsonin kuukausikatsauksessa esiteltyyn Tropico -rahastoon. Periaatteessa ihan mielenkiintoinen ja lanseerausajankohtakin näyttää hyvältä kun brassimarkkinat ovat alhaalla. Seligsonilla on Russian Prosperity -rahasto vähän samalla idealla, jossa käytetään syöttörahastoa paikallismarkkinoilla toimivalle rahastolle.

      Itselläni Brasilia on mukana laajassa Emerging Markets -ETF:ssä (IS3N), jossa se on n. 7% allokaatiolla. Minulla on IS3N sen verran isolla painolla, että tästäkin tulee reilusti yli tonnin sijoitukset Brasiliaan, joka riittää minulle mainiosti.

      Poista