sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Jarruja päälle

Osakemarkkinoiden syklit kulkevat tyypillisesti 5-10 vuoden jaksoissa. Nousujakso on usein pidempi, jota seuraa sitten nopeampi romahdus. Molempiin suuntiin tapahtuu tyypillisesti sahausta ja "vääriä hälytyksiä" matkan varrella. Jo nyt voidaan sanoa että nykyinen nousumarkkina on poikkeuksellinen, erityisesti jos tarkastellaan maailman suurimpia osakemarkkinoita eli jenkkipörssejä.

Se on ensinnäkin poikkeuksellinen kestoltaan. Nykyisellään ainoastaan vuonna 1987 alkanut nousumarkkina on ollut pidempi kuin nykyinen, vuonna 2009 alkanut . Se on myös tarjonnut poikkeuksellisen hyviä tuottoja, erottuen samalla tavalla aiemmista nousukausista (tässä koottua, joskin vähän vanhaa dataa aiheesta).

Kolmas asia mikä tekee nykyisestä nousumarkkinasta poikkeuksellisen, on keskuspankkien (FED, EKP) tarjoama vetoapu. Kvantitatiivinen elvytys ja nolla/miinuskorot ovat uusi tilanne markkinoilla. Tämä on ajanut sijoittajia etsimään tuottoja riskisijoituksista, koska vähäriskisten sijoitusten tuotot ovat nollan tuntumassa tai miinuksella. Viime aikoina on alettu olla sitä mieltä, että tämä politiikka on ollut onnistunutta sekä USA:ssa, että alkanut vaikuttaa positiivisesti myös Euroopassa. Tämä siis talouden elpymisen osalta. Osakekursseissa tämä on näyttäytynyt sitten aivan järisyttävän hyvinä ja pitkäkestoisina tuottoina.

Allekirjoittaneen salkku on kasattu pääosin tämän historiallisen nousumarkkinan aikana. Tämä ei voi olla vaikuttamatta omaan ajattelutapaan ja toimintaan. Jokainen vuosi toisensa jälkeen salkkuni pääoma on kasvanut, ja tähän liittyy kiinteästi jatkuvasti taustalla hyrräävä nousumarkkina. Asiaa on syytä tarkastella kriittisesti.
  • Kokemani laskukaudet (vaikkapa 2015 Euroopassa) ovat olleet lyhytkestoisia ja tarjonneet hyviä ostopaikkoja ennen seuraavaa nousua. Tästä syystä olen tottunut ryntäämään markkinoille joka kerta kun hieman reilumpi lasku on tapahtunut. Tämä on ollut toistaiseksi erinomainen asia. Jatkossa tämä voi muodostua ongelmaksi, jos tyhjennän kassan vaikkapa siinä vaiheessa, kun isommasta laskumarkkinasta on menty vasta ensimmäinen kolmannes. Kyyti voi olla kylmää ja olo orpo, kun sotakassa on kuivunut alkumetreillä.
  • Riskinottohaluni on kasvanut salkun pääoman karttumisen kanssa. Ihan viime aikoina olen tehnyt uusia osakeostoja - itse asiassa ihan reippaaseen tahtiin. Tämä on sinänsä ihan ok, sillä yksittäiset lisäsijoitukset ovat varsin pieniä salkun pääomaan verrattuna. Tästä voi kuitenkin seurata isossa kuvassa sokeutuminen markkinariskille, vaikka yksittäisten osakkeiden riskit ovatkin hajautettu.
  • Olen alkanut ottamaan myös merkittäviä yksittäisiä osakeriskejä mm. uusiin listautujiin (Suomen Hoivatilat, Heeros) sekä muuten riskipitoisiin yrityksiin (kuten aiemmin tällä viikolla FB, Zalando & Twitter). Usein tällaisia sijoituksia tehdään hyvin paljon erityisesti nousumarkkinan huipulla.
Nämä ongelmat lienevät tuttuja myös muille ja toteutuvat jokaisen syklin kohdalla enemmän tai vähemmän. Eri asia on sitten se, että kuinka hyvin pystymme tunnistamaan mahdollisia virheitä omassa sijoituskäyttäytymisessämme. Itse pysähdyin tänään pohdiskelemaan näitä asioita kriittisesti. Lopputulos on se, että minulla taitaa olla niinsanotusti "mopo karannut käsistä" sijoitusten suhteen. Vaikka vuoden alussa asetin tavoitteeksi käteiskassan keräämisen 20 Keuroon sekä uusien sijoitusten ohjaamisen kohti tavoiteallokaatiota, niin loppujen lopuksi olenkin intoutunut ostamaan salkkuun uusien yritysten osakkeita.

Nyt on aika laittaa jarrut päälle. 

ETF-kuukausisijoitukset (1000 e/kk) saavat virrata normaalisti, mutta muuten ohjaan lisäsijoitukset käteiskassaan. Yritän parhaani, etten etsi, seuraa tai kehittele uusia osakeideoita. Odottelua voisi myös helpottaa aiemmin lanseeraamiini osto-ohjelmiin (VNQ, VNQI, CRBN) sitoutuminen. Näissä on seuraavat ostotasot melko kaukana ja hyvä niin. Jos markkinat laskisivat niille tasoille, silloin olisikin oikea aika toimia.

Katsotaan miten tämä "projekti" onnistuu. Onko muilla samanlaisia ajatuksia tai ongelmia? Minkälaisia ratkaisuja olette tehneet, jos minkäänlaisia?

33 kommenttia:

  1. Itse, niin kuin moni muukin tällä hetkellä miettii, että milloin se romahdus tulee. Mielenkiintoista tässä on ehkä se, että yleensä romahdukset tulevat silloin, kun niitä ei odoteta. Toisaaltaan moni rohkenee aloittaa sijoittamisen tällä hetkellä, itse mukaan lukien, mikä viittaa kumminkin siihen, että elämme viimeisiä hetkiä ennen kuin romahdus tulee. Omalla kohdallani olen miettinyt olenko niin hölmö, että en edes tajua, että aloitin sijoittamisen sen takia kun kaikki näyttää positiiviselta, koska oma ajatukseni siitä miksi aloitin sijoittamisen on Vincitin listautuminen ja sen aloittama innostus. Joka tapauksessa, olen täysin tietoinen siitä, että romahdus on tulossa seuraavien vuosien aikana, tai mahdollisesti jo tänä vuonna. Oma strategiani pääsee siinä vaiheessa todelliseen testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse aloitin sijoittamisen vuoden 2008 alussa, ja salkku niiasikin todella dramaattisesti sitten 2008-2009 vaihteessa. Sain siis kokemuksen heti alkuun markkinalaskusta, joka oli myös yksi kaikkien aikojen suurimmista. Oppi tuli halvalla, koska salkku oli vielä aika pieni.

      Poista
    2. Itse aloitin myös sijoittamisen osakkeisiin ja niihin sijoittaviin rahastoihin vasta pari kuukautta sitten. Osakemarkkinoilla olen päättänyt liikkua pääasiallisesti "osta ja pidä" -strategialla. Osakkeisiin sijoittamiani varoja en tule tarvitsemaan lähivuosina, joten seuraan tilanteen kehitystä rauhallisena.

      Sijoitetusta pääomastani 65% on asunnossa, 25% metsässä ja loput 10% käytännössä osakkeissa. Käteiskassa on tällä hetkellä lähellä nollaa, mutta täytettä on tulossa metsän harvennushakkuun myötä. Ne aion säästää seuraavaan dippiin sijoitettavaksi.

      Jos iso romahdus tulee ja rahapula iskee, saatan harkita sijoitusasunnon myymistä, koska asuntojen hinnat ovat tavanneet seurata pörssiromahduksia viiveellä. Saadut rahat voisi sijoittaa jo romahtaneeseen pörssiin?

      Pyrin kuitenkin pitämään asunnosta kynsin ja hampain kiinni, jos tuotto kattaa kulut lainanlyhennyksineen. Eli myyntiä harkitsen sitten sen hetkisten näkymien mukaan.

      Poista
    3. Asunnon myynti osakkeiden ostamiseksi olisi melkoinen peliliike, varsinkin kun ajattelee salkkusi jakaumaa. Tuollaiset päätökset ovat haastavia kun niissä voi mennä isosti pieleen tai onnistua isosti.

      Poista
    4. Se olisi tosiaankin melkoinen painonvaihto. Toisaalta, kun salkkuni pääomasta suurin osa on kiinni yhdessä asunnossa, otan riskiä hajauttamattomuudellani. Esimerkiksi iso vesivahinko, tulipalo tai vaikkapa asuntoa huonosti kohteleva vuokralainen voisi syödä arvosta leijonanosan. Tähänkin on varauduttava.

      Poista
  2. Itse odotellut jo noin puolivuotta jotain suurempaa dippiä.Brexitissä ostin viimeksi vähän enempi.Nyt on noin 13 ke odottamassa jotain suurempaa laskua.Salkku +80% niin olen ajatellut ,että ei se sijoittaminen voi näin helppoa olla.Sen takia minullakin häitä hatussa ja odotan jo laskua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se sijoittaminen todellakaan voi näin helppoa olla, kuten sanoit! Moni saattaa kuitenkin jossain vaiheessa alkaa ajatella näin, koska kokemusta muunlaisesta ei ole.

      Poista
  3. Antaa kurssien nousta rauhassa ja ostot jatkuu tavalliseen tahtiin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minulla kurssien rauhallista nousua vastaan ole mitään ;)

      Poista
  4. Olen itse kerännyt suurempaa vararahastoa. Sen perimmäinen käyttötarkoitus on aivan toinen kuin osakeostot, mutta tarvittaessa olen valmis käyttämään sen osakeostoihin, jos suurempi romahdus koittaa.

    Jotta käteiskassa ei kasva liiaksi, siihen saakka jatkan tavanomaisia osakeostoja laadukkaisiin yhtiöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ideana hyvä. Jos vararahasto on käytettävissä tarvittaessa osakeostoihin, niin silloinhan se toimii de facto käteiskassana. Markkinadipin huono puoli sitten on se, että uuden auton/asunnon/jonkun muun tärkeän asian osto siirtyy parilla vuodella, eikö niin? :)

      Poista
  5. useimmiten väärässä13. maaliskuuta 2017 klo 4.14

    Itse aloin uskomaan isoon romahdukseen jo viime vuonna ja joulukuussa laitoin kaikki ostot jäihin ja myin salkusta kolmanneksen. Tietysti tämän jälkeen myymäni papereiden kurssit ovat nousseet vajaassa kolmessa kuukaudessa 7% lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nousumarkkinan huipulla nousulla on taipumusta kiihtyä, näihän se taisi mennä :) Itse olen välttänyt myyntejä siitä syystä, että uskon missattujen nousujen tuntuvan pahalta ja lisäksi en osaa tai uskalla ennakoida markkinakäännettä. Muuta kuin siis käteiskassan kasvatuksella, joka on sekin viime aikoina jäänyt ostoinnon jalkoihin...

      Poista
  6. Uskoisin, että romahdus on lähempänä nyt kuin aiemmin, mutta voi mennä vielä monta vuotta ennen sitä romahdusta. Omassa maailmassa on n. 80 % todennäköisyys, että seuraavan 5-vuoden aikana romahtaa. Sen tarkemmin en osaa ajoittaa tätä ajatusta. Tällä perusteella olen pitänyt suurempaa prosenttiosuutta käteisen kaltaisissa tuotteissa (n. 20%) ja sijoittanut jonkin verran esim kultaan. Uskoisin, että ett tuolla n. 20% osuudella voin oman salkun romahduksen osalta ostaa pohjalla halvalla ja sitten nauttia taas suurehkosta noususta (kun se sitten alkaa, jos alkaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman tyyppistä ajatusta olen kehitellyt itse tuolla 20 Keuron käteiskassatavoitteella. Tämäkin olisi tosin alle 10 % salkusta, mutta sentään jotain...

      Poista
  7. Tavallaan harmi, että oma sijoitusura / osakesäästäminen alkoi vasta finanssikriisin 2008-2009 jälkeen, jolloin ei ole kunnon omakohtaista kokemusta siitä, kuinka paljon romahdusta ikäänkuin "odotettiin" tapahtuvan tuolloin jo ennakkoon.

    Nyt tuntuu, että kaikki odottavat kurssiromahdusta käteinen valmiina, ja se lienee paras vastavoima estämään suuremman romahduksen tapahtumisen, koska sijoittajat reagoivat näihin nopeisiin Brumxit* -tyylisiin dippeihin.

    * Brumxit = juuri lanseeraamani uusi termi, joka sisältää sekä brexitin että trumpin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja. Markkinoille on tulossa uutta rahaa aina dipeistä, ja toistaiseksi tämä(kin) kannattelee markkinoita. Siinä vaiheessa kun nämä taustavoimat pettävät, niin mennään eri suuntaan.

      Poista
  8. Erittäin hyvä ja ajankohtainen (?) artikkeli. Itsekin tasapainottelen ajallisen hajauttamisen ja käteiskassan välillä. Painopiste edelleen ensimmäisessä, yritän kuitenkin myös hieman siirtää jälkimmäiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä tuosta ajankohtaisesta... Nousun jatkuminen aina vain yllättää. This time is different? :)

      Poista
  9. Ihmettelin itsekin aiemmin Laiska Sijoittaja että olet ostanut "hype" osakkeita nyt erityisen paljon. Hyvä kuitenkin että olet itsekin tämän tiedostanut ja pistänyt vähän jäitä hattuun. Jokainen listautuja tuskin kuitenkaan on menestyjä pitkällä aikavälillä.

    Joka paikassa tosiaan kirjoitellaan tällä hetkellä että pörssi romahtaa lähiaikoina. Jos katsellaan historiaa niin yleensä kun pörssi on kunnolla romahtanut ei siitä ole paljoa kirjoiteltu etukäteen. Tällä hetkellä romahdusta tunnutaan povaavan vain sen takia että nousuralli on kestänyt pitkään ja "ilmaista" rahaa pusketaan markkinoille.

    Tästä syystä oma veikkaukseni on että mitään yli 30% pudotusta ei ole lähivuosina tulossa. Tottakai normaalia volatiliteettia on eli 15% pudotus ei olisi mikään yllätys.

    Osa sijoittajista istuu tällä hetkellä tosiaan ison käteiskasan päällä ja jos tulee vähänkään isompi romahdus on nousu takaisin nopeaa, koska kaikki ostavat tällöin osakkeita pää märkänä.

    Kun katson kristallipallooni tarkemmin näen että korkoja aletaan pikkuhiljaa nostamaan joka taas saa osan ihmisistä sijoittamaan rahojaan korkoihin ja näin pörssin nousu rauhoittuu.

    Itse sijoitan kuukausittain rahastoihin ja mielelläni näkisin kunnon romahduksen tapahtuvan, koska tarkoitus on sijoittaa vielä 20 vuotta, mutta taitaa olla toiveajattelua.


    Lisäsijoituksia olen lähivuosina tehnyt lähinnä markkinoiden lyttäämiin rahastoihin kuten Venäjään ja Brasiliaan.
    Suurimman osan yksittäisistä osakesijoituksistani olen myynyt pois.
    Olen myös pistänyt pienen sijoituksen kultakaivokseen siltä varalta että tulee "black swan" tyyppinen tapahtuma.

    Käteistä on toki hyvä olla dippien varalta, mutta tilastollisesti tietysti paras olisi olla "all in" pitkällä aikavälillä.
    “Ei se markkinoiden ajoittaminen, vaan aika markkinoilla joka ratkaisee.“

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, itsetutkiskelu on välillä ihan järkevää, ja sitä tulee liian harvoin tehtyä.

      Itse olen tehnyt aika mukavat voitot noilla Seligsonin Russian Prosperity -rahastosijoituksilla, joita tein silloin kun Venäjän markkinat ja ruplan kurssi dippasivat kunnolla 2014. Samoin olen jatkanut kehittyvien markkinoiden ETF-sijoituksia kuukausittain (IS3N) ja tämä jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

      Markkinanäkemyksesi voi olla oikea (tai sitten ei, kuka tietää) ja olen samoilla linjoilla. Tästä huolimatta haluan pitää salkun kokoon nähden pientä käteiskassaa eli 5-10%. Vaikka "all in aina" onkin järkevä vaihtoehto sekin pitkäaikaiselle sijoittajalle, niin itseäni miellyttää mahdollisuus ostaa enemmän dipeistä. Vaikka se ei lisäansioita toisikaan. Sijoittaminen kun on myös itselleni rakas harrastus, ei vain varallisuuden turvaamisväline...

      Poista
  10. Minä möin kaikki osakkeet pois, en kuitenkaan siksi että uskon varsinaiseen romahdukseen, vaan siksi että tarvitsin rahat sijoitusasuntohankkeeseen. Nyt nukun yöni paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos osakesijoittaminen vaikuttaa uniin, niin silloin se on väärä laji :) Vakavasti ottaen, toki kannattaa sijoittaa siihen missä itsellä on suurin osaaminen & intohimo.

      Poista
  11. Hieno postaus! Itse olen sijoitellut vasta pari kuukautta osakkeisiin ja paino on ollut yrityslainoissa ja rahastoissa. Olen itse asettanut tavoitteet vuoteen 2035 joten olen päättänyt nostaa hiljalleen käteisen painoa joka tapauksessa koska osakkeet on aika kalliita. Teen juuri kuten sinä että ETF/indeksirahastot rullaavat mutta muuten osakeostot on aikalailla 0. En kuitenkaan ole lopettanut sijoittamista vaan olen ostanut esim kulutusluottoihin, yrityslainoihin sijoittavaa osaketta. Kuitenkin käteiskassaa nostan hiljalleen ja Norwegian 1.75% antaa jotain inflaatioturvaa. Koska ei osaa ajoittaa, niin tämähän menee pieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tavoite on vuodessa 2035, niin on aika vaikeaa saada homma pieleen :) Ongelmaksi muodostuu ainoastaan se, että riittääkö maltti sinne asti.

      Poista
  12. Itsellä painotus siirtyny asuntolainan lyhentämiseen Ei oikein hotsita mennä täydessä lastissa päin jäävuorta. Onkohan tähän mitään "tieteellistä" tapaa lähestyä kuinka kannattaa jakaa varojaan? Eli käteinen, velka, osakkeet. T:Pantti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita malleja tehty että miten eri sykleissä voisi toimia.

      Yksi vaihtoehto on pitää salkun allokaatio ennaltamäärätyssä asennossa eri syklin vaiheissa. Esim. 50% fiksattu taso osakkeissa tarkoittaa sitä, että noususuhdanteessa joutuisi osakkeita myymään. Myynti- ja verokulut huomioiden haastava homma, ellei tähän ole erillistä sijoitusinstrumenttia.

      Itse varaudun seuraavaan laskumarkkinaan lähinnä kasvattamalla käteisen määrää.

      Poista
  13. Oma kokemukseni on opillisesti vajavainen eli en ole ammattisijoittja, vaikka 2001 Sijoitusneuvojan tutkinnon suoritinkin omaksi ilokseni. Tänä päivänä edelleen mietin miksi sijoitin -98 Soneraan 1. kerran. Ei siksi että sijoitus olisi huono, omistan edelleen, vaan mikä antoi sysäyksen aiheeseen. Saattaa olla että silloinen ammattini (kiinteistönvälittäjä) antoi osviittaa siirtyä asuntojen myynnistä säästämiseen osakkeiden kautta. Olen tällä tiellä enkä kadu. Pahimmat virheeni olen toistaiseksi tehnyt IT-kuplan aikoihin jolloin ostelin ylikalliita firmoja, joista kaksi on poistunut markkinoilta (Inion ja JOT). Salkussa edelleen Data-Fellows ja Electrobit :). Ok, kuten kaikki tietävät, silloiset markat ovat nykyisiä euroja. 2000 jälkeen aloin lisätä muitakin osakesarjoja salkun koostuessa nyt kaikkiaan 8 eri osakkeesta. Tyttärelleni ostin 2008 dipistä 3a eri osaketta. Se salkku toimii paremmin kuin omani :)! Pääosa sijoituksistani on kuitenkin vakaissa asunnoissa oikeilta paikoilta. Eläketurvaani lisäsin -98 ostamalla edelleen voimassa olevan vapaaehtoisen eläkevakuutuksen sidottuna 4,5% maksuperustekorkoon. Töissä käydään ja lainoja maksellaan vanhaan malliin mutta sen voin sanoa, että päätös sijoittaa oli oikea, koska se avaa välttämättä ikkunan yhteiskuntaan ja sen toimivuuteen jossa talous on iso tekijä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemuksen jakamisesta. Sijoittamisen aloittaminen on useinmiten hyvä päätös, kuten sanoit :)

      Poista
  14. Tyhmä kysymys aloittelijalta mutta mistä kannattaa näitä VNQ: Vanguard REIT ETF ynnä muita ostella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdysvaltain pörssistä. VNQ:n tapauksessa NYSE:stä eli New York Stock Exchangesta.

      Näitä ETF:iä ostellaan ihan samalla tavalla kuin mitä tahansa osakkeita kyseisestä pörssistä. Kannattaa tsekata omalta välittäjältä yhdysvaltalaisten osake(ja ETF) kauppojen hinnoittelu ennen kuin alkaa ostopuuhiin.

      Poista
  15. Kiitos! Näemmä näitä saa ihan kotimaisten pankkien kautta, mutta ilmeisesti hankalan hintaista kun OP veloittaa säilytyksestä 0.151 % ja hankinnasta 0.20 - 0.05% min 18€ riippuen palkkioportaasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa on isoja eroja pankkien välillä, varsinkin USA:n osakkeiden ostalta. Vertailuja löytyy ympäri nettiä, mm. täältä:

      http://www.pankkiasiat.fi/halvin-osakekauppa-katso-osakevalittajavertailun-paivitys

      Jotkut osakevälittäjät ovat helpompia käyttää kuin toiset. Kotimaisen pankin käyttäminen on kalliimpaa kuin halvimpien kansainvälisten. Itse käytän OP:ta ja Nordnetiä, mutta yleensä ostan sen verran isoja eriä, että kulut eivät nouse merkittäviksi.

      Poista